Žuvies vartojimo rekomendacijos

Atšaldyta žuvis ir jūros gėrybės / Canva nuotr.

Žuvis yra puikus omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis, tačiau perteklinis jos vartojimas turi tam tikrų pavojų. Didelėse vandenyno ir plėšriose žuvyse kaupiasi gyvsidabris. Per dideli jo kiekiai gali pažeisti besivystančią vaisiaus nervų sistemą, todėl nėštumo metu nerekomenduojama vartoti didelių plėšrių žuvų bei pagautų labai užterštuose vandens telkiniuose. Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinė maisto ir vaistų administracija nėštumo metu rekomenduoja suvartoti 240–360 gramų žuvies per savaitę, renkantis iš šių žuvų:

  • ančiuviai
  • paprastasis krokeris
  • atlanto skumbrė
  • juodasis jūrų ešerys
  • tridyglė medūznamė (atlanto taukžuvė, sviestažuvė)
  • šamas
  • menkė
  • krabas
  • vėžys
  • plekšnė
  • juodadėmė menkė
  • lašiša
  • sardinė
  • šukutės
  • rombinė raja
  • stinta
  • jūrų liežuvis
  • kalmaras
  • tilapija
  • gėlavandenis upėtakis
  • konservuotas tunas
  • sykas
  • merlangas

Dėl didelio gyvsidabrio kiekio rekomenduojama vengti:

  • karališkųjų skumbrių;
  • marlinų;
  • pūklapilvių beriksų;
  • ryklienos;
  • kardžuvių;
  • cigarinių ešerių;
  • didžiaakio tuno.

Baltijos jūroje užterštumas didelis, todėl joje sugautų žuvų nėštumo metu reikėtų vengti. Taip pat vengtinos menkių kepenys dėl galimo vitamino A perdozavimo.

© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022