Žuvies vartojimo rekomendacijos

Žuvis yra puikus omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis, tačiau perteklinis jos vartojimas turi tam tikrų pavojų. Didelėse vandenyno ir plėšriose žuvyse kaupiasi gyvsidabris. Per dideli jo kiekiai gali pažeisti besivystančią vaisiaus nervų sistemą, todėl nėštumo metu nerekomenduojama vartoti didelių plėšrių žuvų bei pagautų labai užterštuose vandens telkiniuose. Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinė maisto ir vaistų administracija nėštumo metu rekomenduoja suvartoti 240–360 gramų žuvies per savaitę, renkantis iš šių žuvų:
- ančiuviai
- paprastasis krokeris
- atlanto skumbrė
- juodasis jūrų ešerys
- tridyglė medūznamė (atlanto taukžuvė, sviestažuvė)
- šamas
- menkė
- krabas
- vėžys
- plekšnė
- juodadėmė menkė
- lašiša
- sardinė
- šukutės
- rombinė raja
- stinta
- jūrų liežuvis
- kalmaras
- tilapija
- gėlavandenis upėtakis
- konservuotas tunas
- sykas
- merlangas
Dėl didelio gyvsidabrio kiekio rekomenduojama vengti:
- karališkųjų skumbrių;
- marlinų;
- pūklapilvių beriksų;
- ryklienos;
- kardžuvių;
- cigarinių ešerių;
- didžiaakio tuno.
Baltijos jūroje užterštumas didelis, todėl joje sugautų žuvų nėštumo metu reikėtų vengti. Taip pat vengtinos menkių kepenys dėl galimo vitamino A perdozavimo.
© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022
Autoriai
Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė , Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė , Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina ZabulienėMoterims, kurioms nustatytas gestacinis (nėščiųjų) diabetas, taikomi mitybos principai skiriasi nuo mitybos rekomendacijų, sergant cukriniu diabetu, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad abi būklės...
Virškinant angliavandenius susidaro gliukozė, kuri yra pagrindinis augančio vaisiaus, placentos ir moters energijos šaltinis. Tačiau per didelis gliukozės kiekis kraujyje kartu yra ir pagrindinis gestacinio...
Nėštumo metu vartojimui tinkami ir įtakos gliukozės kiekiui kraujyje neturi šie kalorijų neturintys saldikliai: stevija, eritritolis, kalio acesulfamas, aspartamas, sukralozė. Tačiau maltitolis, priskiriamas cukraus alkoholiams,...
Baltymų poreikis nėštumo metu šiek tiek padidėja, nes jie reikalingi vaisiaus, placentos, gimdos augimui. Iš baltymų turi būti gaunama apie 20 proc. kilokalorijų arba 0,8–1,0...