Maisto medžiagos: SALDIKLIAI
Nėštumo metu vartojimui tinkami ir įtakos gliukozės kiekiui kraujyje neturi šie kalorijų neturintys saldikliai: stevija, eritritolis, kalio acesulfamas, aspartamas, sukralozė. Tačiau maltitolis, priskiriamas cukraus alkoholiams, gali didinti gliukozės koncentraciją. Gliukozės kiekį kels ir natūralūs cukrūs, pvz., medus ar klevų sirupas. Kokį saldiklį besirinktumėte, jo vartojimas turi būti saikingas ir ribotas dėl galimo poveikio vaisiui.
© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022
Virškinant angliavandenius susidaro gliukozė, kuri yra pagrindinis augančio vaisiaus, placentos ir moters energijos šaltinis. Tačiau per didelis gliukozės kiekis kraujyje kartu yra ir pagrindinis gestacinio...
Baltymų poreikis nėštumo metu šiek tiek padidėja, nes jie reikalingi vaisiaus, placentos, gimdos augimui. Iš baltymų turi būti gaunama apie 20 proc. kilokalorijų arba 0,8–1,0...
Riebalai yra energijos šaltinis ir kiekvienos ląstelės dalis. Nėštumo metu iš riebalų turi būti gaunama 20–35 proc. energijos. Didesnis riebalų kiekis nerekomenduojamas dėl galimo neigiamo...
Žuvis yra puikus omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis, tačiau perteklinis jos vartojimas turi tam tikrų pavojų. Didelėse vandenyno ir plėšriose žuvyse kaupiasi gyvsidabris. Per dideli...