Mitybos režimas
Valgyti reikia reguliariai, maždaug kas tris valandas. Dienos valgymai turi būti sudaryti iš pusryčių, pietų ir vakarienės bei 2–3 užkandžių (tarpinių nedidelių valgymų). Toks mitybos režimas leis išvengti alkio priepuolių, gausesnių porcijų ir gliukozės šuolių.
Vieno valgymo metu rekomenduojama suvalgyti 15–30 gramų angliavandenių. Svarbu šio kiekio neviršyti pusryčių metu.
Pusryčiai. Dėl kontrainsulininių hormonų (didinančių gliukozės kiekį nakties metu) poveikio nakties metu dažnai sudėtingiausia kontroliuoti rytinės gliukozės kiekį ir nevalgius, ir po valgio. Jei gliukozės kiekis ryte linkęs didėti, ypač venkite per pusryčius miltinių kepinių, dribsnių košių, saldžių vaisių, pieno. Valgykite tik sudėtinius žemo glikeminio indekso angliavandenius ir būtinai juos derinkite su baltymais. Tai gali būti omletas su daržovėmis ir riekė duonos, virti grikiai su feta sūriu, sumuštinis su avokadu ar riešutų sviestu ir uogomis, jogurtas su vaisiais. Pusryčių metu svarbu neviršyti 30 gramų angliavandenių.
Užkandžiai. Planuokite užkandžius. Pasiimkite juos su savimi į darbą ar išeinant iš namų ilgesniam laikui. Taip sutaupysite laiko, nes atėjus užkandžio metui, nereikės ieškoti kur ir ką tinkamo būtų galima įsigyti ir suvalgyti. Tinkami užkandžių variantai:
- natūralus jogurtas su šviežiomis ar šaldytomis uogomis;
- varškė ar sūris ir vaisius / uogos;
- sumuštinis su tamsia duona;
- riešutai;
- sėklos;
- daržovių lazdelės su humusu.
Naktinis užkandis
Užkandis prieš miegą gali padėti stabilizuoti rytinį gliukozės kiekį ir išvengti rytinio padidėjimo. Vakarinio užkandžio sudėtyje turi būti baltymų. Tiks graikiškas jogurtas, pora sūrio lazdelių, obuolys su riešutų sviestu, pusė riekelės viso grūdo duonos su sūriu, daržovių lazdelės su humusu.
© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022
Virškinant angliavandenius susidaro gliukozė, kuri yra pagrindinis augančio vaisiaus, placentos ir moters energijos šaltinis. Tačiau per didelis gliukozės kiekis kraujyje kartu yra ir pagrindinis gestacinio...
Nėštumo metu vartojimui tinkami ir įtakos gliukozės kiekiui kraujyje neturi šie kalorijų neturintys saldikliai: stevija, eritritolis, kalio acesulfamas, aspartamas, sukralozė. Tačiau maltitolis, priskiriamas cukraus alkoholiams,...
Baltymų poreikis nėštumo metu šiek tiek padidėja, nes jie reikalingi vaisiaus, placentos, gimdos augimui. Iš baltymų turi būti gaunama apie 20 proc. kilokalorijų arba 0,8–1,0...
Riebalai yra energijos šaltinis ir kiekvienos ląstelės dalis. Nėštumo metu iš riebalų turi būti gaunama 20–35 proc. energijos. Didesnis riebalų kiekis nerekomenduojamas dėl galimo neigiamo...