#28 klausimas: kaip dienos eigoje turėtų išsidėlioti užkandžiai? Kokie jie turėtų būti?

Klausimas: kaip dienos eigoje turėtų išsidėlioti užkandžiai? Kokie jie turėtų būti?

Atsako gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė: užkandis yra tarpinis, nedidelis valgymas tarp pagrindinių valgymų. Jei tarpas tarp didžiųjų valgymų yra didesnis nei 5–6 val., užkandis dažniausiai reikalingas, kad būtų suvartojamas pakankamas kilokalorijų kiekis ir palaikoma stabili glikemija. Jei tarpai tarp pagrindinių valgymų neviršija 3–4 val., užkandis ne visada reikalingas. Įprastai, užkandžiai valgomi tarp pusryčių ir pietų (priešpiečiai) ir tarp pietų ir vakarienės (pavakariai). Kai kurioms gestaciniu diabetu sergančioms nėščiosioms būna reikalingas ir užkandis prieš naktį.

Užkandį turi sudaryti angliavandenių ir baltymų ir / ar riebalų turintys produktai, pvz., keli riešutai ir vaisius, sumuštinis su sūriu / mėsa / avokadu / humusu, varškė ar graikiškas jogurtas su uogomis ar vaisiumi.