#28 klausimas: kaip dienos eigoje turėtų išsidėlioti užkandžiai? Kokie jie turėtų būti?
Klausimas: kaip dienos eigoje turėtų išsidėlioti užkandžiai? Kokie jie turėtų būti?
Atsako gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė: užkandis yra tarpinis, nedidelis valgymas tarp pagrindinių valgymų. Jei tarpas tarp didžiųjų valgymų yra didesnis nei 5–6 val., užkandis dažniausiai reikalingas, kad būtų suvartojamas pakankamas kilokalorijų kiekis ir palaikoma stabili glikemija. Jei tarpai tarp pagrindinių valgymų neviršija 3–4 val., užkandis ne visada reikalingas. Įprastai, užkandžiai valgomi tarp pusryčių ir pietų (priešpiečiai) ir tarp pietų ir vakarienės (pavakariai). Kai kurioms gestaciniu diabetu sergančioms nėščiosioms būna reikalingas ir užkandis prieš naktį.
Užkandį turi sudaryti angliavandenių ir baltymų ir / ar riebalų turintys produktai, pvz., keli riešutai ir vaisius, sumuštinis su sūriu / mėsa / avokadu / humusu, varškė ar graikiškas jogurtas su uogomis ar vaisiumi.
Valgyti reikia reguliariai, maždaug kas tris valandas. Dienos valgymai turi būti sudaryti iš pusryčių, pietų ir vakarienės bei 2–3 užkandžių (tarpinių nedidelių valgymų). Toks mitybos...
Klausimas: kada turėtų būti paskutinis valgymas vakare? Atsako gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė: griežtai apibrėžto vakarienės ir kitų valgymų laiko nėra, nes skirtingų asmenų gyvenimo ritmas,...
Klausimas: kaip tokį mitybos režimą, kurį praktikuoju gestacinio diabeto metu, išlaikyti visą gyvenimą? Atsako gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė: pirmiausia reikia suprasti, kad beveik visos aprašytos...
Klausimas: ar sergant gestaciniu diabetu pakanka valgyti 3 kartus per dieną? Atsako gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė: sergant gestaciniu diabetu rekomenduojama valgyti dažniau: 3 pagrindinius valgius...