Veiksmingi būdai, kaip palaikyti stabilesnį gliukozės kiekį kraujyje
- Kiekvieno valgymo metu pirmiausiai suvalgykite daržoves ir baltymus (mėsą, žuvį, kiaušinius, ankštinius, pieno produktus, o angliavandenius (bulves, kruopas, makaronus, duoną) – paskutinius.
- Nevalgykite deserto (sausainio, saldainio, pyrago, ledų ir pan.) tuščiu skrandžiu. Desertai ir saldėsiai valgomi tik iškart po pagrindinio valgymo.
- Stenkitės po kiekvieno valgymo 20 min. pasivaikščioti ar bent pajudėti po namus, pasitvarkyti, padaryti fizinių pratimų (pritūpimų, žingsniavimų vietoje ir panašiai). Fizinio aktyvumo metu bus greičiau panaudojama kraujyje esanti gliukozė. Šį būdą taikykite ir tada, jei gliukomatis rodo per aukštą gliukozės kiekį, tik tokiu atveju pasistenkite pavaikščioti kuo ilgiau.
- Nevalgykite saldžių pusryčių ar sudarytų vien iš angliavandenių, pvz., košių, tuo labiau košių su saldžiais priedais. Kruopas derinkite su baltymais ir / ar riebalais, pavyzdžiui, avižinė košė su riešutų sviestu ar graikišku jogurtu, grikių košė su avokadu, kiaušiniu, gabaliuku mėsos, sūriu ir pan.
- Jei vis dėlto valgote daug angliavandenių turintį patiekalą (pica, makaronai, bulviniai patiekalai) prieš juos suvalgykite daržovių salotų, o pavalgę išeikite pasivaikščioti.
- Jei neturite skrandžio veiklos sutrikimų, padidinto rūgštingumo, prieš pagrindinius valgymus išgerkite stiklinę vandens su šlakeliu (arbatinis šaukštelis į stiklinę vandens) obuolių sidro, kokosų ar kito acto. Salotų užpilus darykite sumaišydami aliejų ir šlakelį acto (tinka ir balzamiko). Balzamiko actą galite naudoti ne tik salotoms, bet ir kruopoms pagardinti. Naudojantis šiuo patarimu būtina stebėti savo savijautą – ar neatsiranda nemalonūs pojūčiai skrandžio srityje. Jei turite padidintą rūgštingumą, šis būdas Jums netinkamas.
© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022
Moterims, kurioms nustatytas gestacinis (nėščiųjų) diabetas, taikomi mitybos principai skiriasi nuo mitybos rekomendacijų, sergant cukriniu diabetu, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad abi būklės...
Virškinant angliavandenius susidaro gliukozė, kuri yra pagrindinis augančio vaisiaus, placentos ir moters energijos šaltinis. Tačiau per didelis gliukozės kiekis kraujyje kartu yra ir pagrindinis gestacinio...
Nėštumo metu vartojimui tinkami ir įtakos gliukozės kiekiui kraujyje neturi šie kalorijų neturintys saldikliai: stevija, eritritolis, kalio acesulfamas, aspartamas, sukralozė. Tačiau maltitolis, priskiriamas cukraus alkoholiams,...
Baltymų poreikis nėštumo metu šiek tiek padidėja, nes jie reikalingi vaisiaus, placentos, gimdos augimui. Iš baltymų turi būti gaunama apie 20 proc. kilokalorijų arba 0,8–1,0...