Rekomenduojamas maisto porcijų kiekis per dieną
PRODUKTŲ GRUPĖ | PORCIJŲ KIEKIS PER DIENĄ |
KRUOPOS, GRŪDAI | 6 ir daugiau |
DARŽOVĖS | 3-5 |
VAISIAI | 2-4 |
LIESI PIENO PRODUKTAI | 3-4 |
MĖSA, ŽUVIS, PAUKŠTIENA IR KIAUŠINIAI | 6 |
RIEBALAI IR ALIEJUS | 2-3 |
RIEŠUTAI, SĖKLOS IR ANKŠTINIAI | 4–5/sav. |
1 stiklinė – 240 ml.
KRUOPOS, GRŪDAI – skaidulų ir energijos šaltiniai.
1 porciją sudaro:
- riekė duonos, tortilija;
- 30 g nesaldintų javainių;
- vidutinė bulvė (75 g);
- 1 lietinis, 2 blyneliai;
- ½ stiklinės virtų kruopų ar makaronų.
Pavyzdžiai: avižos, rudieji ryžiai, grikiai, kitos viso grūdo kruopos, viso grūdo makaronai, viso grūdo duona, be riebalų spraginti kukurūzai.
DARŽOVĖS – kalio, magnio, skaidulų šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 1 stiklinė žalių lapinių daržovių;
- ½ stiklinės pjaustytų šviežių ar termiškai apdorotų daržovių;
- ½ stiklinės daržovių sulčių.
Pavyzdžiai: brokoliai, morkos, žalios lapinės daržovės, agurkai, pomidorai, žalieji žirneliai, įvairių rūšių kopūstai
VAISIAI – kalio, magnio, skaidulų šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 1 vidutinio dydžio vaisius;
- 1 stiklinė uogų;
- ¼ stiklinės nesaldintų džiovintų vaisių;
- ½ stiklinės pjaustytų šviežių, šaldytų ar konservuotų vaisių ar vaisių sulčių.
Pavyzdžiai: obuoliai, uogos, abrikosai, nektarinai, apelsinai, persikai ir t.t.
PIENO PRODUKTAI – kalcio ir baltymų šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 1 stiklinė jogurto, kefyro, rūgpienio ar pieno (jį rinktis kuo rečiau);
- 45 g sūrio;
- 60 g varškės ar varškės sūrio.
MĖSA, ŽUVIS, KIAUŠINIAI IR PAUKŠTIENA – baltymų šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 30 g paruoštos mėsos, paukštienos ar žuvies;
- 1 kiaušinis.
Pavyzdžiai: paukštiena be odelės, tunas, lašiša, upėtakis, liesa jautiena, kiauliena ar aviena.
RIEBALAI IR ALIEJUS
1 porciją sudaro:
- 1 a.š. (5 ml) aliejaus (rekomenduojamas alyvuogių ar linų sėmenų);
- 1 šaukštas majonezo;
- 2 a.š. salotų padažo.
RIEŠUTAI, SĖKLOS IR ANKŠTINIAI – magnio, baltymų, skaidulų, energijos šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 45 g arba 1/3 stiklinės riešutų;
- 2 šaukštai riešutų sviesto;
- 2 šaukštai arba 15 g sėklų;
- ½ stiklinės virtų ankštinių.
Pavyzdžiai: migdolai, graikiniai, lazdyno riešutai, saulėgrąžų, moliūgų sėklos, pupelės, lęšiai, avinžirniai.
© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022
Moterims, kurioms nustatytas gestacinis (nėščiųjų) diabetas, taikomi mitybos principai skiriasi nuo mitybos rekomendacijų, sergant cukriniu diabetu, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad abi būklės...
Virškinant angliavandenius susidaro gliukozė, kuri yra pagrindinis augančio vaisiaus, placentos ir moters energijos šaltinis. Tačiau per didelis gliukozės kiekis kraujyje kartu yra ir pagrindinis gestacinio...
Nėštumo metu vartojimui tinkami ir įtakos gliukozės kiekiui kraujyje neturi šie kalorijų neturintys saldikliai: stevija, eritritolis, kalio acesulfamas, aspartamas, sukralozė. Tačiau maltitolis, priskiriamas cukraus alkoholiams,...
Baltymų poreikis nėštumo metu šiek tiek padidėja, nes jie reikalingi vaisiaus, placentos, gimdos augimui. Iš baltymų turi būti gaunama apie 20 proc. kilokalorijų arba 0,8–1,0...