Rekomenduojamas maisto porcijų kiekis per dieną

Maisto porcija / Canva nuotr.
PRODUKTŲ GRUPĖPORCIJŲ KIEKIS PER DIENĄ
KRUOPOS, GRŪDAI6 ir daugiau
DARŽOVĖS3-5
VAISIAI2-4
LIESI PIENO PRODUKTAI3-4
MĖSA, ŽUVIS, PAUKŠTIENA IR KIAUŠINIAI6
RIEBALAI IR ALIEJUS2-3
RIEŠUTAI, SĖKLOS IR ANKŠTINIAI4–5/sav.

1 stiklinė – 240 ml.

KRUOPOS, GRŪDAI – skaidulų ir energijos šaltiniai.

1 porciją sudaro:

  • riekė duonos, tortilija;
  • 30 g nesaldintų javainių;
  • vidutinė bulvė (75 g);
  • 1 lietinis,  2 blyneliai;
  • ½ stiklinės virtų kruopų ar makaronų.

Pavyzdžiai: avižos, rudieji ryžiai, grikiai, kitos viso grūdo kruopos, viso grūdo makaronai, viso grūdo duona, be riebalų spraginti kukurūzai.

DARŽOVĖS – kalio, magnio, skaidulų šaltinis.

1 porciją sudaro:

  • 1 stiklinė žalių lapinių daržovių;
  • ½ stiklinės pjaustytų šviežių ar termiškai apdorotų daržovių;
  • ½ stiklinės daržovių sulčių.

Pavyzdžiai: brokoliai, morkos, žalios lapinės daržovės, agurkai, pomidorai, žalieji žirneliai, įvairių rūšių kopūstai

VAISIAI – kalio, magnio, skaidulų šaltinis.

1 porciją sudaro:

  • 1 vidutinio dydžio vaisius;
  • 1 stiklinė uogų;
  • ¼ stiklinės nesaldintų džiovintų vaisių;
  • ½ stiklinės pjaustytų šviežių, šaldytų ar konservuotų vaisių ar vaisių sulčių.

Pavyzdžiai: obuoliai, uogos, abrikosai, nektarinai, apelsinai, persikai ir t.t.

PIENO PRODUKTAI – kalcio ir baltymų šaltinis.

1 porciją sudaro:

  •  1 stiklinė jogurto, kefyro, rūgpienio ar pieno (jį rinktis kuo rečiau);
  • 45 g sūrio;
  • 60 g varškės ar varškės sūrio.

MĖSA, ŽUVIS, KIAUŠINIAI IR PAUKŠTIENA – baltymų šaltinis.

1 porciją sudaro:

  • 30 g paruoštos mėsos, paukštienos ar žuvies;
  • 1 kiaušinis.

Pavyzdžiai: paukštiena be odelės, tunas, lašiša, upėtakis, liesa jautiena, kiauliena ar aviena.

RIEBALAI IR ALIEJUS

1 porciją sudaro:

  • 1 a.š. (5 ml) aliejaus (rekomenduojamas alyvuogių ar linų sėmenų);
  • 1 šaukštas majonezo;
  • 2 a.š. salotų padažo.

RIEŠUTAI, SĖKLOS IR ANKŠTINIAI – magnio, baltymų, skaidulų, energijos šaltinis.

1 porciją sudaro:

  • 45 g arba 1/3 stiklinės riešutų;
  • 2 šaukštai riešutų sviesto;
  • 2 šaukštai arba 15 g sėklų;
  • ½ stiklinės virtų ankštinių.

Pavyzdžiai: migdolai, graikiniai, lazdyno riešutai, saulėgrąžų, moliūgų sėklos, pupelės, lęšiai, avinžirniai.

© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022