Rekomenduojamas maisto porcijų kiekis per dieną

PRODUKTŲ GRUPĖ | PORCIJŲ KIEKIS PER DIENĄ |
KRUOPOS, GRŪDAI | 6 ir daugiau |
DARŽOVĖS | 3-5 |
VAISIAI | 2-4 |
LIESI PIENO PRODUKTAI | 3-4 |
MĖSA, ŽUVIS, PAUKŠTIENA IR KIAUŠINIAI | 6 |
RIEBALAI IR ALIEJUS | 2-3 |
RIEŠUTAI, SĖKLOS IR ANKŠTINIAI | 4–5/sav. |
1 stiklinė – 240 ml.
KRUOPOS, GRŪDAI – skaidulų ir energijos šaltiniai.
1 porciją sudaro:
- riekė duonos, tortilija;
- 30 g nesaldintų javainių;
- vidutinė bulvė (75 g);
- 1 lietinis, 2 blyneliai;
- ½ stiklinės virtų kruopų ar makaronų.
Pavyzdžiai: avižos, rudieji ryžiai, grikiai, kitos viso grūdo kruopos, viso grūdo makaronai, viso grūdo duona, be riebalų spraginti kukurūzai.
DARŽOVĖS – kalio, magnio, skaidulų šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 1 stiklinė žalių lapinių daržovių;
- ½ stiklinės pjaustytų šviežių ar termiškai apdorotų daržovių;
- ½ stiklinės daržovių sulčių.
Pavyzdžiai: brokoliai, morkos, žalios lapinės daržovės, agurkai, pomidorai, žalieji žirneliai, įvairių rūšių kopūstai
VAISIAI – kalio, magnio, skaidulų šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 1 vidutinio dydžio vaisius;
- 1 stiklinė uogų;
- ¼ stiklinės nesaldintų džiovintų vaisių;
- ½ stiklinės pjaustytų šviežių, šaldytų ar konservuotų vaisių ar vaisių sulčių.
Pavyzdžiai: obuoliai, uogos, abrikosai, nektarinai, apelsinai, persikai ir t.t.
PIENO PRODUKTAI – kalcio ir baltymų šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 1 stiklinė jogurto, kefyro, rūgpienio ar pieno (jį rinktis kuo rečiau);
- 45 g sūrio;
- 60 g varškės ar varškės sūrio.
MĖSA, ŽUVIS, KIAUŠINIAI IR PAUKŠTIENA – baltymų šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 30 g paruoštos mėsos, paukštienos ar žuvies;
- 1 kiaušinis.
Pavyzdžiai: paukštiena be odelės, tunas, lašiša, upėtakis, liesa jautiena, kiauliena ar aviena.
RIEBALAI IR ALIEJUS
1 porciją sudaro:
- 1 a.š. (5 ml) aliejaus (rekomenduojamas alyvuogių ar linų sėmenų);
- 1 šaukštas majonezo;
- 2 a.š. salotų padažo.
RIEŠUTAI, SĖKLOS IR ANKŠTINIAI – magnio, baltymų, skaidulų, energijos šaltinis.
1 porciją sudaro:
- 45 g arba 1/3 stiklinės riešutų;
- 2 šaukštai riešutų sviesto;
- 2 šaukštai arba 15 g sėklų;
- ½ stiklinės virtų ankštinių.
Pavyzdžiai: migdolai, graikiniai, lazdyno riešutai, saulėgrąžų, moliūgų sėklos, pupelės, lęšiai, avinžirniai.
© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022