#50 klausimas: šviežias ar termiškai apdorotas daržoves vertingiau rinktis dėl gliukozės valdymo sergant gestaciniu diabetu?

Klausimas: jeigu garnyrui visada renkuosi daržoves, ar turi skirtumo, šviežias, ar termiškai apdorotas būtų rinktis vertingiau dėl gliukozės valdymo?

Atsako gydytojos dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė ir endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė: daržovės yra svarbi nėščiosios mitybos dalis, nes jose gausu skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Tačiau jų poveikis gliukozės kiekiui kraujyje gali skirtis priklausomai nuo to, ar jos yra šviežios (žalios), ar termiškai apdorotos.

Terminio apdorojimo metu daržovių struktūra keičiasi – ląstelių sienelės minkštėja, dalis skaidulų gali suskaidyti, o krakmolas (ypač šakniavaisiuose, pvz., morkose, burokėliuose) tampa lengviau virškinamas, todėl tikėtina, kad termiškai apdorotos daržovės, ypač morkos, burokėliai gliukozės kiekį kraujyje didins daugiau nei šviežios morkos ar burokėliai. Dėl to termiškai apdorotų daržovių glikeminis indeksas (GI) dažniausiai yra didesnis nei šviežių. Šviežios daržovės turi daugiau skaidulų, kurios lėtina angliavandenių įsisavinimą, todėl gliukozės kiekis kyla lėčiau. Visgi, šis skirtumas ne visada yra reikšmingas ir dažniausiai neviršija siektinų glikemijos ribų, jei porcijos dydis yra tinkamas. Daržovių poveikis gliukozės kiekiui kraujyje taip pat priklauso nuo to, su kuo daržovės derinamos. Jei termiškai apdorotas daržoves valgysite kartu su baltymais (pvz., vištiena, žuvimi) ar sveikais riebalais (pvz., alyvuogių aliejumi, avokadu), gliukozės kilimas gali būti mažesnis.

Norint pasirinkti tinkamas daržoves – stebėkite savo gliukozės kiekio kraujyje rodiklius po skirtingai paruoštų daržovių, maisto derinių ir sužinosite savo organizmo reakciją į termiškai apdorotas ir šviežias daržoves. Jei termiškai apdorotos daržovės (pvz., morkos, burokėliai) didina jūsų gliukozės kiekį kraujyje labiau, nei norėtumėte, rinkitės jas šviežias arba mažinkite porcijų dydį.

Siekite vartoti daugiau daržovių, kurios turi labai mažą poveikį gliukozės kiekiui kraujyje, pvz., brokoliai, žiediniai kopūstai, cukinijos ar špinatai, nes jas galima valgyti beveik neribotai. Svarbiausia – individualus stebėjimas ir subalansuota mityba.