#40 Ar gali pakilusi temperatūra, peršalimas ar uždegimas padidinti gliukozės kiekį kraujyje?

Klausimas: ar gali pakilusi temperatūra, peršalimas ar uždegimas padidinti gliukozės kiekį kraujyje?

Atsako gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė: taip, dėl karščiavimo, peršalimo ar uždegimo gali didėti gliukozės kiekis kraujyje. Karščiuojant ir kai organizmas patiria stresą dėl ligos ar uždegimo, didėja energijos sąnaudos, išsiskiria hormonai kortizolis ir adrenalinas, kurie skatina kepenyse ir raumenyse sukaupto glikogeno (gliukozės formos) skaidymą į gliukozę. Ši gliukozė vėliau išsiskiria į kraują, todėl gliukozės kiekis kraujyje padidėja. Tai natūrali ir adaptyvi reakcija, kurios tikslas – aprūpinti organizmą papildoma energija, kad jis galėtų įveikti stresą. Be to, uždegimo metu išsiskiriančios uždegiminės medžiagos (citokinai ir kitos signalinės molekulės) gali didinti atsparumą insulinui, kai organizmo ląstelės mažiau reaguoja į insuliną ir gliukozė yra blogiau įsisavinama, tad didėja gliukozės kiekis ir tampa sunkiau veiksmingai reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Atidus gliukozės kiekio kraujyje stebėjimas, gyvensenos režimo laikymasis, insulino dozės korekcija, jei reikia, bei pakankamas skysčių naudojimas ir kitų konkrečių sveikatos priežiūros specialistų rekomendacijų laikymasis yra svarbūs siekiant suvaldyti gliukozės kiekį kraujyje karščiuojant, peršalus ar užklupus uždegimą sukeliančiai ligai.