#30 klausimas: ar košių kruopas reikia sverti išmirkytas, ar sausas, skaičiuojant kalorijas?
Klausimas: ar košių kruopas reikia sverti išmirkytas, ar sausas, skaičiuojant kalorijas?
Atsako gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė: tai priklauso nuo naudojamos kalorijų skaičiuoklės bei nuo jums patogesnio būdo. Jei kruopas verdate tik sau ir planuojate suvalgyti jas visas iš karto, tuomet patogu sverti nevirtas ir atitinkamai skaičiuoklėje ieškoti sausų kruopų kaloringumo. Jei verdama daugiau nei vienam asmeniui ar nežinoma, kiek bus suvalgyta vienu kartu, tuomet patogiau sverti jau išvirtas ir atitinkamo rodiklio ieškoti naudojamoje skaičiuoklėje.
Jei skaičiuoklėje nenurodyta, ar tai sausų, ar virtų kruopų kaloringumas, atminkite, kad 100 g. sausų kruopų yra apie 350–400 kcal, o 100 g. virtų kruopų – apie 100 kcal. Kcal kiekis sumažėja, nes virdamos kruopos sugeria vandenį ir kalorijos „prasiskiedžia“.
Moterims, kurioms nustatytas gestacinis (nėščiųjų) diabetas, taikomi mitybos principai skiriasi nuo mitybos rekomendacijų, sergant cukriniu diabetu, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad abi būklės...
Virškinant angliavandenius susidaro gliukozė, kuri yra pagrindinis augančio vaisiaus, placentos ir moters energijos šaltinis. Tačiau per didelis gliukozės kiekis kraujyje kartu yra ir pagrindinis gestacinio...
Hipoglikemija – t. y. gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimo epizodas iki 3,9 mmol/l ar mažiau, kai pasireiškia hipoglikemijos simptomai ir visi reiškiniai praeina suvartojus angliavandenių turinčio...
Moters, kuriai nėštumo metu nustatytas gestacinis diabetas, mityba turėtų būti individualizuota – tokia, kurios laikantis pavyktų valdyti gestacinį diabetą, tačiau ji turi būti optimali motinai...