#65 klausimas: kodėl kai kurios nėščiosios vartoja insuliną tik prieš valgį?

Klausimas: kodėl kai kurios nėščiosios vartoja insuliną tik prieš valgį?

Atsako gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė: sergant gestaciniu diabetu, gydymas insulinu skiriamas, kai gyvensenos pokyčiai nepadeda pasiekti saugių motinos ir būsimo vaikelio sveikatai gliukozės rodiklių.  Koks insulinas ir koks jo režimas bus skiriamas, priklauso nuo to, kaip gliukozės kiekis kraujyje kinta skirtingu paros metu – prieš valgį, po valgio, prieš miegą ir ryte nevalgius, individualių aplinkybių ir metabolinių poreikių (nėščiosios kūno svorio, gyvenimo būdo, mitybos ir fizinio aktyvumo) bei fiziologinių hormoninių pokyčių nėštumo metu, kai trečiame trimestre didėja atsparumas insulinui ir reikalinga insulino dozės korekcija. Kiekvienai moteriai nėštumo metu individualiai pritaikoma gydymo insulinu schema, siekiant užtikrinti geriausią gliukozės kontrolę.

Insulinas prieš valgį (dar vadinamas greito veikimo insulinu) skiriamas, jei nėščiosios gliukozės kiekis kraujyje ženkliai pakyla po valgio, o ryte ir dieną nevalgius yra siektinose ribose, t. y.

  • gliukozės kiekis kraujyje nevalgius (ryte prieš pusryčius) yra normos ribose (įprastai – mažesnis nei 5,3 mmol/l), tačiau po valgio (ypač 1 val. po valgio) yra didesnis nei 7,8 mmol/l), 2 val. po valgio – didesnis nei 6,7 mmol/l.
  • dažniau skiriamas, kai nėščioji vartoja tinkamą angliavandenių turinčių produktų kiekį (apie 175 g per dieną), tačiau organizmas juos sunkiau metabolizuoja.

Skiriant insuliną prieš valgį užtikrinama, kad po valgio gliukozės kiekis neperžengs siektinų ribų, nebus gliukozės kiekio šuolių, kurie gali turėti neigiamą poveikį vaisiaus vystymuisi.

Net ir taikant gydymą insulinu, būtina vadovautis sveikos mitybos rekomendacijomis ir rinktis žemo glikeminio indekso lėtai įsisavinamus angliavandenius, būti fiziškai aktyvioms ir, turint galimybių, išeiti pasivaikščioti (10–15 min.) po valgio, nes tinkama gyvensena gali sumažinti tiek gliukozės svyravimus, tiek ir insulino poreikį. Labai svarbu reguliariai stebėti ir registruoti gliukozės kiekį kraujyje, nes tai – svarbiausiais rodiklis, leidžiantis gydytojui koreguoti insulino dozę. Jei pastebite, kad gliukozės kiekis yra labai nestabilus ir nuolat keičiasi, būtina pasitarti su gydytoju endokrinologu ir (ar) gydytoju dietologu dėl galimų gydymo insulinu ir mitybos korekcijų.