#58 klausimas: sirgau gestaciniu diabetu antrojo nėštumo metu, po 6 m. neplanuotai pastojau trečią kartą, ką reikėtų daryti, kad sumažinčiau riziką susirgti gestaciniu diabetu?

Klausimas: sirgau gestaciniu diabetu antrojo nėštumo metu, po 6 m. neplanuotai pastojau trečią kartą, ką reikėtų daryti, kad sumažinčiau riziką susirgti gestaciniu diabetu?

Atsako gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė: nors tikimybė susirgti gestaciniu diabetu dar kartą priklauso nuo daugelio veiksnių, svarbu laikytis sveikos gyvensenos principų, aktyviai valdyti gestacinio diabeto riziką ir bendradarbiauti su gydytojų komanda tiek planuojant nėštumą, tiek ir jau pastojus. Rekomenduojama:

  • aptarti gyvensenos ypatumus, svorio augimo optimizavimą ir visus kitus kylančius klausimus su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju, jei reikia – su gydytoju dietologu ar gydytoju endokrinologu;
  • planuoti mitybą – nėštumo metu suvalgykite apie 175 g angliavandenių per dieną, vartojant žemo glikeminio indekso angliavandenius, baltymus, sveikus nesočiuosius riebalus, valgykite reguliariai mažomis porcijomis, siekiant išvengti didelių gliukozės šuolių kraujyje po valgio, gerkite pakankamai skysčių, tačiau venkite saldžių gėrimų, sulčių, naudokite tik joduotą druską;
  • būti fiziškai aktyviai – jei gydytojas leidžia ir nėra medicininių kontraindikacijų, tęskite vidutinio intensyvumo veiklą 150 min per savaitę. Trumpi pasivaikščiojimai (10–15 min.) po valgio gali padėti sumažinti gliukozės kiekį kraujyje ir gliukozės šuolius po valgio;
  • valdyti svorio prieaugį nėštumo metu – nors neplanuotas nėštumas ne visada leidžia pasiruošti iš anksto, vis tik perteklinis svorio prieaugis yra susijęs su didesne gestacinio diabeto rizika, todėl nėštumo metu labai svarbu stebėti svorio augimą, atsižvelgiant į jūsų pradinį kūno masės indeksą (KMI);
  • matuoti gliukozės kiekio rodiklius – pasimatuokite gliukozės rodiklius kraujyje nors kartą per savaitę – nevalgius, 1 val. po valgio ir 2 val. po valgio, kad galėtumėte anksti aptikti nukrypimus nuo siektinų reikšmių – gliukozės kiekio nevalgius mažiau nei 5,3 mmol/l; 1 val. po valgio – mažiau nei 7,8 mmol/l; 2 val. po valgio – mažiau nei 6,7 mmol/l;
  • vartoti maisto papildus – pvz., folio rūgšties, jodo, vitamino D, omega-3 riebalų rūgščių papildų ar kt., kaip rekomendavo gydytojas;
  • reguliuoti rizikingus veiksnius ir stresą – rūkymas gali padidinti atsparumą insulinui ir gestacinio diabeto riziką, o ilgalaikis stresas gali sutrikdyti gliukozės apykaitą, todėl mesti rūkyti ir išmokti atsipalaiduoti (pvz., meditacija ar kvėpavimo pratimai) itin svarbu.