#55 klausimas: ar pienas be laktozės kelia gliukozės kiekį kraujyje mažiau, daugiau, ar tiek, kiek ir pienas su laktoze?

Klausimas: ar pienas be laktozės kelia gliukozės kiekį kraujyje mažiau, daugiau, ar tiek, kiek ir pienas su laktoze?

Atsako gydytojos dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė ir endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė: 5prastame piene laktozės skaidymas vyksta virškinimo metu, todėl gliukozės kiekio padidėjimas vyksta palaipsniui. Pienas be laktozės, dėl jame esančių jau suskaidytų paprastesnių cukrų – gliukozės ir galaktozės, kurie  organizme įsisavinami greičiau – sukelia spartesnį gliukozės kiekio kilimą ir gali turėti didesnį trumpalaikį poveikį gliukozės kiekiui kraujyje. Pienas, tiek su laktoze, tiek be jos, yra puikus kalcio, baltymų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis. Nėštumo metu jo visiškai atsisakyti nerekomenduojama, nebent turite laktozės netoleravimą ar alergiją pieno baltymams.

Nepriklausomai nuo pasirinkto pieno tipo, svarbu kontroliuoti išgeriamo pieno kiekį. 200–250 ml (viena stiklinė) paprastai laikoma saugia porcija, tačiau tai gali skirtis individualiai, todėl svarbu stebėti gliukozės rodiklius po pieno vartojimo. Jei geriate pieną be laktozės, atkreipkite dėmesį į gliukozės rodiklius po vartojimo. Jei pastebite, kad gliukozės kiekis kraujyje po pieno vartojimo didėja labiau nei tikėjotės, galite rinktis įprastą pieną arba alternatyvas, pavyzdžiui, nesaldintą migdolų, avižų ar sojų pieną, tačiau atkreipkite dėmesį, ar šie produktai nėra papildomai saldinti.

Jei kyla abejonių, galite eksperimentuoti: vieną dieną išgerkite įprasto pieno, o kitą dieną – pieno be laktozės, ir palyginkite gliukozės rodiklius po valgio. Tai padės suprasti, kaip jūsų organizmas reaguoja į skirtingus pieno tipus.