#38 klausimas: kodėl cukrų kelia net ir „zero sugar“ įvardijami produktai ar diabetikams skirti „skanumynai“?
Klausimas: kodėl cukrų kelia net ir „zero sugar“ įvardijami produktai, kaip, pvz. ledai, ar diabetikams skirti „skanumynai“?
Atsako gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė: užrašas „zero sugar“ nurodo, kad gaminyje nėra cukraus, tačiau dažniausiai jis pakeičiamas saldikliais. Kai kurie saldikliai (manitolis, sorbitolis, ksilitolis) gali sukelti gliukozės padidėjimą. Be to, becukriuose produktuose gali būti ženklus kiekis kitų angliavandenių, kurie ir kels gliukozės lygį.
Nėštumo metu vartojimui tinkami ir įtakos gliukozės kiekiui kraujyje neturi šie kalorijų neturintys saldikliai: stevija, eritritolis, kalio acesulfamas, aspartamas, sukralozė. Tačiau maltitolis, priskiriamas cukraus alkoholiams,...
Klausimas: ar nėštumo metu vietoj cukraus galiu vartoti saldiklius? Atsako gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė: nėštumo metu reikėtų vengti cukraus, medaus, fruktozės ir įvairių...