Maisto higiena nėštumo metu

Maisto gaminimas / Canva nuotr.

Nėštumo metu pasikeitus hormoniniam fonui, moters imuninė sistema nusilpsta, jai tampa sunkiau kovoti su įvairiomis infekcijomis. Kyla didesnė tikimybė užsikrėsti ne tik viršutinių kvėpavimo takų virusinėmis infekcijomis (vadinamaisiais „peršalimais“), bet ir per maistą plintančiomis infekcijomis. Per nenuplautą ar nepakankamai termiškai apdorotą, netinkamai laikytą maistą gali plisti ne tik gerai žinoma salmoneliozė, bet ir kitos, pavojingesnės infekcijos.

Viena iš tokių infekcijų yra listeriozė, kuri pavojingiausia būtent besilaukiančioms moterims (rizika ja užsikrėsti neštumo metu yra 14–20 kartų didesnė nei nesilaukiant), naujagimiams ir vartojantiems imunitetą slopinančius vaistus ar turintiems imunodeficito ligą. Šia infekcija daugiausiai užsikrečiama per maistą, ji pasireiškia karščiavimu, raumenų, galvos skausmais, net traukuliais. Nėščiosioms ši ir kitos maistu plintančios infekcijos gali sukelti ir persileidimą bei kitas sunkias motinos ir kūdikio komplikacijas.

Siekiant išvengti listeriozės ir kitų per maistą plintančių infekcijų, patariama laikytis šių maisto higienos taisyklių:

  • nusiplauti rankas prieš gaminant maistą ir kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais;
  • kruopščiai po tekančiu vandeniu nuplauti daržoves ir vaisius prieš jų vartojimą;
  • valgyti tik pakankamai termiškai apdorotą mėsą ir žuvį, nevalgyti pusiau kepto kepsnio ar tokios mėsos, kurią perpjovus išbėga raudonos sultys ar matoma ryški raudona spalva;
  • žalią mėsą ar žuvį laikyti atskirai nuo termiškai apdoroto ir vartoti jau paruošto maisto, kad būtų išvengta kryžminės maisto taršos.
  • įrankiais, kuriais pjaustyta žalia mėsa / žuvis, neliesti vartoti jau paruošto maisto. Naudoti atskiras lenteles ir įrankius arba gerai juos nuplauti po tekančiu karštu vandeniu;
  • šaldytuve maistą laikyti taip, kad termiškai neapdoroti gyvulinės kilmės produktai nesiliestų su paruoštu maistu, daržovėmis, vaisiais;
  • nevartoti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų;
  • kruopščiai nusiplauti rankas, įrankius, gaminimo paviršius po sąlyčio su žalia mėsa ar žuvimi;
  • ilgiau nei parą šaldytuve laikytą paruoštą maistą prieš vartojimą pakaitinti pakankamai ilgai – iki garavimo. Aukštesnėje nei 70 laipsnių temperatūroje žūva beveik visi ligas sukeliantys mikroorganizmai;
  • iš šaldiklio išimtą maistą atitirpinti tik šaldytuve;
  • temperatūrą šaldytuve palaikyti ne aukštesnę nei 4 laipsniai;
  • bakterijos sparčiausiai dauginasi 4–60 laipsnių temperatūroje. Todėl atvėsusį maistą iškart dėti į šaldytuvą, nelaikyti ilgai kambario temperatūroje;
  • nevalgyti maisto produktų su pasibaigusiu galiojimo terminu;
  • nevalgyti šaltai rūkytų jūros produktų, šaltai rūkytų dešrų ar kitų panašių mėsos gaminių;
  • vengti sąlyčio su naminių gyvūnų išmatomis. Paprašyti, kad katės ar kito gyvūno tualetus ir išmatas sutvarkytų šeimos narys. Jei tai tenka daryti pačiai, naudoti veido kaukę ir pirštines;
  • nevalgyti ilgesnį laiką tiesioginiuose saulės spinduliuose buvusio maisto.

Mitybos higienos principai nėščiajai

ProduktaiSauguPavojinga
MėsaPakankamai termiškai apdorota mėsa. Vakuume pakuota dešra ir kiti mėsos gaminiai.Nepakankamai termiškai apdorota mėsa. Pjaustyta dešra, kiti mėsos gaminiai, kurie gulėjo vitrinoje, nebuvo supakuoti į vakuuminę pakuotę. Nepasterizuoti paštetai.
ŽuvisTermiškai apdorota arba konservuota žuvis ir jūrų gėrybės.  Žalia, nepakankamai apdorota žuvis ir jūrų gėrybės. Rūkyta žuvis. Suši su termiškai neapdorota žuvimi.
Pienas ir pieno produktaiPasterizuotas, virintas, ultraaukštoje temperatūroje (UAT) apdorotas pienas ir iš tokio pieno gaminti sūriai. Kietieji sūriai (fermentinis, parmezano, pekorino, edam, gouda, čederio ir pan.) Mocarela Varškės sūris  Minkšti, pelėsiniai, iš nepasterizuoto pieno gamini sūriai, pvz., bri (pranc. brie) kamembero, rikota, feta. Šiuos sūrius galima valgyti, kai jie termiškai apdorojami, pvz., kepiniuose arba kai ant pakuotės pažymėta, kad gaminta iš pasterizuoto pieno.
KiaušiniaiVirti / kepti iki kiaušinio baltymas ir trynys bus kieti  Desertai su nepasterizuotais, žaliais kiaušiniais, pvz., tiramisu.
Daržovės ir vaisiaiNuplauti vaisiai ir daržovės. Termiškai apdoroti, konservuoti vaisiai ir daržovės.Neplauti vaisiai ir daržovės. Parduotuvėje ruoštos salotos. Daigintos sėklos.
Mitybos higienos principai nėščiajai

Maisto produktų laikymo šaldytuve ir šaldiklyje terminai

Maisto produktasŠaldytuvas, 4 °C  ir mažiauŠaldiklis -18  °C arba mažiau
Šviežia jautiena, kiauliena, aviena ir kita raudona mėsa 2–4 dienos8–12 mėnesių
Šviežia vištiena ir kalakutiena2–3 dienos6–12 mėnesių
Malta mėsa, šviežios dešrelės1–2 dienos2–3 mėnesiai
Šviežia liesa žuvis3–4 dienos6 mėnesiai
Šviežia riebi žuvis3–4 dienos2 mėnesiai
Jūrų gėrybės, krevetės. Šviežios ir termiškai apdorotos1–2 dienos2–4 mėnesiai
Termiškai apdoroti mėsos, kiaušinių, žuvų patiekalai, troškiniai3–4 dienos2–3 mėnesiai
Termiškai apdoroti vištienos, žuvies patiekalai, sriubos3–4 dienos4–6 mėnesiai
Švieži kiaušiniai3–4 savaites arba iki ant pakuotės nurodytos datos 
Kietai virti kiaušiniai1 savaitė 
Pradarytas pienas, jogurtas, varškės sūris4 dienos 
Kiti sūriaiiki ant pakuotės nurodytos datosIki  1 metų
Pradarytas sviestas3 savaitės 
Salotų lapai3–7 dienos 
Maisto produktų laikymo šaldytuve ir šaldiklyje terminai

© Gydytoja Dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2023 m.
© Vilniaus medicinos draugija, 2023 m.