Kaip skaityti maisto gaminių etiketes
Cukrus etiketėse gali slėptis po įvairiais pavadinimais. Venkite gaminių, kuriuose yra sukrozės, gliukozės, dekstrozės, fruktozės, laktozės, maltozės, medaus, invertuoto cukraus, agavų, klevų ir kitokių sirupų, melasos.
Venkite produktų, kurių etiketėse nurodyta „iš dalies hidrinti riebalai“.
Rinkitės „Rakto skylutės“ ženklu pažymėtus gaminius. Lietuvoje nuo 2014 metų naudojamas „rakto skylutės“ simbolis. Juo žymimi produktai, kurių sudėtyje yra mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
„Rakto skylutės“ paskirtis – padėti iš kitų tos pačios grupės maisto produktų lengviau išsirinkti sveikatai palankesnių. Ant gaminio pakuotės pamatę šį ženklą galite būti tikri, kad renkatės sveikatai palankų produktą. Visą šiuo ženklu pažymėtų Lietuvos rinkoje esančių produktų ir gaminių sąrašą rasite čia.
© Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė Butvilė, 2022
© Šeimos gydytoja rezidentė, visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė, 2022
© Gydytoja endokrinologė doc. dr. Lina Zabulienė, 2022
© Vilniaus medicinos draugija, 2022